UJPALOTA MAIN SQUARE

DesignTeam:
architecture: Sándor Dúzs and Zsófia Schaendl / ArkTOON Architects, Agnes Kocsis / KS Studio landscape design: Laszlo Andaházy / Panda Studio

Concept

The blocks of flats multi unit residential area is strictly edited, space-saving, functional, inexpensive, and consequently brittle and unfriendly. It is no coincidence, however, that at that time it provided many people with affordable, more „humane” living conditions than before. The problem is the monotony of the buildings and the alienation that has developed with the high residential density. Nature appears prominently among the houses, in the 40-50 years the plants bacame park.
The square is a meeting place that is basically made for locals, but occasionally gives people the opportunity to hold larger events and visit from afar. The dual function should be intimate and open at the same time. It Should protect the occupants from the noise of a concert and the occupant from the sun and rain.

"The Square"

The aim of the new community building was to create a functional space on the one hand and an organic unit on the other. An important planning aspect was that, in addition to the large, cohesive paved surface serving the events, a design rich in green space should be created, making the most of the potential of the area. The system of relations of the square with the surrounding parts of the city remained unchanged. The longitudinal, optical axis of the space actually turns onto the Nyírpalotai road. This axis is closed as a space wall by the planned building. Due to its amorphous form, the building turns from the old direction and so does the space towards the new axis. In fact, the optical axis of the Main Square does not coincide with the everyday pedestrian directions typical of everyday life, running perpendicular to this axis. This has a positive effect on the intimacy of the space, because in this way the through traffic does not run completely through the space. In the square, the design world of the building and the green surfaces appear complementary.

The green islands surround the central contiguous paved surface as a ring. This design is also justified by the mitigation of the disturbing environmental effects of the surrounding roads. As the green area equivalent of the Community House, a larger green area and meadow was connected at the junction of Nyírpalotai út and Zsókavár utca.

The meadow has several functions. On the continuous lawn surface lined with trees and shrubs, it is possible to sit on the grass, play and relax. Benches were located next to the walkway. Occasionally, the lawn surface is suitable for smaller outdoor events and can also function as an outdoor exhibition space. In winter, an ice rink can be set up here. In winter, when illuminated, the illuminated steel arch of the rink appears as a space sculpture.

The event space has been located in the middle of the main square. On both sides of the square, green islands shrinking toward the building enclose the inner core towards the streets and bus stops. The amorphous edge of the green islands gradually protrudes from the pavement, gently moving the terrain. More intimate, benched areas develop between the wooded islands. The foundation stone has been preserved in its original place. Covered with shatterproof glass, the side of the recess built below the level of the cover is made of prismatic stainless steel plate. During the day, the glow of the incoming sunlight, while in the evening the intensity of the light from the headlights built into the bottom of the recess, highlights the location of the foundation stone from the cladding. Behind the foundation stone, a monument from the city of Miskolc will be erected in an original space on a green island, which closes this diagonal axis.

Between the car parks and the grocery store is the bicycle island. Bicycles can be stored safely here. There is a drinking fountain on the island, the special feature of which is that it is also a dog barn. The green islands between the bus stop on Nyírpalotai út and the planned community house have been established, retaining the existing row of sycamore trees. The green islands provided an opportunity to preserve a significant portion of the existing trees. In the embrace of the building towards the square, a temporary stage of events can be set up, as if to complement the hollowness of the building. The space can be built in two main phases. Because of the tight concept, the Community House and the Main Square must be built together. In the second seat, the smaller two buildings, the bus waiting rooms, can be built. We demolished the old community building, but kept the store: on the corner of the square near the housing estate, a little detached from the ensemble, it is in a good location, it is already the world of the residential area. It was a basic assumption in the design that the buildings appearing in the square would not appear as separate units, but as an integral unit of the planned space. The view of the undulating green-roofed structure floating above the square is a cloud from the square, a meadow seen from the ten-storey buildings. Its dynamic mass breaks rigid rules, holds a mirror, and balances at the same time. It is also dual in function, giving horizontal space demarcation for “parts of the building” while also providing outdoor coverage. With its amorphous form, it responds to the rational editing of the surrounding buildings, thus forming a unity with it. It shades, protects the occupant from the sun from above, and reduces noise from below towards residential buildings during a larger event. The buildings have a uniform design and cylinders with an irregular curved floor plan. The Community HUB itself does not form an independent structure, the function cylinders appearing in it can be called a building. Its reception hall is separated from the space by a transparent glass wall, thus providing a visual and physical connection with the space, which thus becomes part of the outside space - forming a more intimate corner of it. The actual foyer is part of the Main Square, which is enhanced by the appearance of the main floor cladding, the continuous cladding pattern in the interior and, of course, the undulating roof structure that appears throughout the space. From the ground floor of the building we can approach the large hall and the small halls, these are certain cylinders, compact in design, with large skylights. The service functions were also housed in closed cylinders from the lobby space. We have designed a gallery design, we have placed several functions on the islands formed at the top of the small rooms, while the large hall has a two-storey design. Following the example of this, we designed the small functions appearing in the square, such as a confectionery and a pub, and thus we also placed a public toilet group, a newspaper and traffic. Due to their design, the space and the buildings built there function as a meeting place, which is convenient for holding larger events and concerts in a closed (large hall) or open (space in front of a community building) space, while the service functions are provided. At the same time, on a weekday, the locals can use it for themselves, the bays and benches formed between the green spots provide an opportunity to stop and talk