St GEORGE SQUARE REVITALIZATION

DesignTeam: Sándor Dúzs and Zsófia Schaendl

The design site includes the St. George's Square in Budavár, the Ornamental Square, and the western ruin area. The planning area lies between the civic city and a representative palace complex that is completely different in scale, character and purpose. This duality developed as early as the Middle Ages and has survived to this day despite later changes.

In the area, the urban fabric is currently incomplete in several places: Dísz tér 1-2. and the area along the western side of St. George's Square is undeveloped. The undeveloped western block next to St. George's Square results in the complete absence of the western wall of the square and the incomplete silhouette of the castle wall. The torso of the Ministry of Defense, the untidy green space and the unfinished excavation in the western ruin area also contribute to the feeling of incompleteness. Archaeological excavations of some of the ruins of the houses next to Sigismund's Chapel and Szent Görgy Street have been completed and are on site. The walls of the lower level of the residential area have been preserved and prepared for construction. Our goal was to replace the urban fabric, adapt to its existing scale and architectural heritage, connect the scale and function of the palace district and the residential area and present the already excavated and preserved monuments, integrate the currently unexplored ruins and the distorted parts of the building into with today’s approach.

The aim of the planning concept is to restore the urban structure unit and the related areas, to maintain the representative function in addition to the leading role of the planning area, adapting to the historical and monumental features of the Castle District. The aim was also to manage the entire design area along a unified concept. St. George's Square

It is primarily St. George's Square that forms the transition between the two characters. The western wall was restored with the incorporation of the western ruin area, the connection between the palace district and the civic city was achieved by mass formation and the introduction of community functions, by saturating the space with life. As such a function, we imagined a church, exhibition halls, a chamber theater hall and an event hall, on the ground floor there would be cafes and restaurants on the side facing the castle wall. In addition to the lead role, in order to preserve the representativeness, we have created a larger-scale space, the northern wall of which is provided by the replaced mass of the torso of the former Ministry of Defense.

Dísz tér 17. - former National Defense Command

The building is the meeting point of the palace district and the civic city, the most important task here was to make a worthy addition to the building torso, to find the right proportion of the newly formed crowd. The plot behind the National Defense Command was not fully built in, the torso was given a simple addition today, recording the historical condition.